Att läsa Bibeln
Jag skrev tidigare att ett sätt att umgås med Gud är att läsa Bibeln. Det är lätt att säga, men många gånger kanske det är lättare sagt än gjort. Hur läser man egentligen Bibeln på bästa sätt?
Ett centralt bibelord när det gäller att förstå vad Bibeln är, finns i Paulus andra brev till sin gode vän Timotheos. Ja, de hade säkert kommunicerat brevledes mycket mer än så, men det är det andra brevet av de två som finns i Bibeln:
Varje bok i skriften är inspirerad av Gud och till nytta när man undervisar, vederlägger, vägleder och fostrar till ett rättfärdigt liv, så att den som tillhör Gud blir fri från sina brister och rustad för alla slags goda gärningar.
2 Tim 3:16-17
Även om Paulus skrev, så menar vi att det är Gud själv som ligger bakom texten. Paulus skrev under Guds inspiration. Skriften som Paulus nämner är det vi kallar Gamla testamentet, men senare kom många av Paulus egna skrifter, och även andras, att räknas till Guds ord. Det är dem vi kallar för Nya testamentet.
Ett enkelt sätt att läsa Bibeln är att läsa det vi kallar kyrkoårets texter. Det är de texter som hör till varje söndag och helgdag. Många kyrkor, t.ex. Svenska kyrkan, följer vanligtvis dessa läsningar i sina gudstjänster och låter predikan utgå från dem. En bra sak med kyrkoårstexterna är att man får en variation och bredd i vilka ämnen som predikningarna handlar om. En nackdel om man har dessa texter som sin enda egna läsning är att man får en väldigt snuttifierad bibelläsning, så att man inte förstår sammanhangen där de finns.
Ett bättre sätt att läsa Bibeln på egen hand är att följa någon slags bibelläsningsplan. För egen del försöker jag följa den plan som Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby följer. Den följer tre spår, så att man oftast följer tre bibelböcker parallellt, ett evangelium, en annan bok i NT (epistel) samt en bok från GT. Läsplanen kallas lektionarium och läggs ut månadsvis på EKiBS hemsida. Andra läsplaner finns t.ex. på Anta utmaningen eller hos Svenska Bibelsällskapet.
En nackdel med bibelläsningsplaner är att även dessa kan bli lite snuttifierade jämfört med hur vi brukar läsa en vanlig bok. Då kan det vara bättre att läsa en hel bibelbok i ett svep. Det kan vara svårt med de längre, men många korta bibelböcker går utmärkt att läsa i sin helhet i ett pass. Då får man med sig helheten och överblicken.
Å andra sidan kan det också vara bra att läsa kortare stycken, men att då också läsa en bibelkommentar parallellt, eller använda en bibel med generösa fotnoter, kommentarer och hänvisningar till parallellställen. Då får man en bättre förståelse för texternas bakgrund och hur olika bibelböcker hänger ihop, och inte minst hur Gamla och Nya testamentet hänger ihop. En bibelkommentar är en bok som går igenom bibeltexten ett avsnitt i taget och ger förklaringar och historiska kommentarer.
Vill man fördjupa sig ytterligare så är det också en god idé att läsa flera olika översättningar av en bibeltext för att få förståelse för att det går att tolka texten på olika sätt. Vill man inte köpa flera olika översättningar så finns många på nätet, t.ex. Bibel 2000, 1917 års kyrkobibel, Svenska folkbibeln 2015 och 1998, Reformationsbibeln, Kärnbibeln och Svenskbibel.
Här var några exempel på hur man kan läsa och fördjupa sig i Bibeln på ett ganska objektivt plan. Andra sätt att läsa sker tydligare under bön och meditation över texten, och då kan man få ett mer personligt tilltal av texten. Mer om det en annan dag.
Kommentarer
Att läsa Bibeln — Inga kommentarer
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>