Oktav och Knut
När slutar julen? Vad är tjugondag knut? Och vad har det med en oktav att göra?
”Tjugondag Knut dansas julen ut!” – eller ”tjugondag Knut kastas granen ut!”. Det finns olika talesätt som lyfter fram den 13 januari, tjugondedagen i jultiden, som den dag då man rensar bort all juldekoration och gärna avslutar julfirandet med en julgransplundring.
Namnet Knut kommer av att Knut har namnsdag, och Knut har namnsdag därför att julen avslutas! Låter det konstigt? Det är en process i flera steg, som vi strax ska gå igenom.
Först några ord om ”oktav”. En oktav inom musiken är förhållandet mellan två toner där den ena har dubbla frekvensen mot den andra. Mellan dessa finns det sex heltoner i vårt notsystem. Därmed blir den åttonde tonen en oktav högre än den första, och vi upplever dem som samma ton – fast olika höga. På liknande sätt finns det oktavdagar i kyrkoåret, även om vi inte talar så mycket om dem, där samma veckodag en vecka senare, är den första dagens oktavdag. Det används om vissa större helgdagar, så att de får ett utsträckt firande under oktavperioden fram till oktavdagen
Så tar vi då stegen till tjugondag Knut:
- Förr firades trettondagen, 6 januari, mer allmänt som en tydligare dag i jultiden. Den 7 januari började vardagen igen.
- Den 7 januari 1131 mördades den danske prinsen och hertigen Knut Lavard. Han helgonförklarades senare och fick sin firningsdag på sin dödsdag, den 7 januari.
- Knutdagen kom därefter att förknippas med julens avslutning, dagen efter trettondagen.
- Helgondagarna levde kvar i Sverige även efter reformationen, i form av namnsdagarna som vi fortfarande har kvar i almanackan.
- På 1600-talet förlängdes jultiden i Sverige så den omfattade trettondagens oktavperiod, fram till dess oktavdag den 13 januari.
- Knutdagen, som förknippades med julens avslutning, fick följa med, och förlades till oktavdagen den 13 januari.
- Därefter har Knut namnsdag denna dag, julens tjugondedag, och vi började tala om tjugondag Knut, då julen tar slut, och granen kastas ut.
Men, för att krångla till det lite, i kyrkoåret varar jultiden fram till kyndelsmässodagen. Men det är en annan historia.
/Tobbe
Kommentarer
Oktav och Knut — Inga kommentarer
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>