Regel
Har du någon regel? Är frågan konstig? Låt mig förklara?
Vi har ju många regler att följa i vår tillvaro. Sveriges lag är ju en form av regelsamling som vi har att följa för att vi ska kunna samverka på ett bra sätt. Företag har sina regler för hur de anställda ska agera när de representerar eller samverkar i organisationen. I skolan finns det regler för att lärare och elever ska ha en bra skolmiljö. Även i hemma i familjen har vi regler för hur vi ska vara familj tillsammans. Och jag tror även att du har personliga livsprinciper som du försöker hålla dig till.
Våra personliga regler kan ju finnas på en rad områden. Vi har självklarheter som att borsta tänderna morgon och kväll. Det är nog en typisk sådan regel. Det är något som vi vet är bra för oss, men som vi skulle kunna strunta i ganska länge innan vi märkte några allvarliga konsekvenser, men vi vet att på lång sikt skulle det kunna leda till stora besvär i munnen. Att äta är knappast en regel, för vi blir ju hungriga och då vill vi äta. Däremot så kan vi ju ha regler för VAD vi ska äta. Fick smaklökarna bestämma så skulle vi nog äta ganska onyttigt, och på sikt må dåligt. Därför väljer vi att äta det vi vet är nyttigt för oss och undviker att äta för mycket av sådant som vi visserligen älskar men som vi vet att man inte ska äta för mycket av. På liknande sätt kan det vara med motion och annat som många av oss behöver extra motivation för att göra.
Begreppet klosterregel är nog de flesta bekanta med. Benedikt av Nursia hette en munk på 500-talet som skrev en omfattande regel som de flesta klosterordnar sedan dess bygger sin regel på. Regeln reglerar det mesta av livet i klostret. Jag tror det är bra även för oss att tydliggöra vilka regler vi har eller vill ha i livet. Det gäller nog främst de områden där vi känner besvikelse över att vi inte lyckas leva så som vi vill. Jag vill motionera mer, Jag vill läsa mer, Jag vill inte vara så beroende av sociala medier, eller vad det nu kan vara.
Har du sådana saker som du vill förändra? Skriv ned dem och fundera över vad du skulle kunna ta med in i fastan, och hur du skulle kunna införa något eller kanske några av dessa saker i ditt liv genom att prova under en begränsad tid, från askonsdag till påsk kan vara lagom. Därefter kan du utvärdera och ta ställning till om du vill fortsätta. men kom ihåg en sak: Gör det inte för svårt! Bättre med något litet som förändrar livet än något stort som fördärvar självförtroendet.
/Tobbe
Kommentarer
Regel — Inga kommentarer
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>